Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Bizde – Haberbizde.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. TÜRKONFED ve EDAM Açıkladı: Türkiye için Bir Rekabetçilik Endeksi 2023 Raporu Yayınlandı

TÜRKONFED ve EDAM Açıkladı: Türkiye için Bir Rekabetçilik Endeksi 2023 Raporu Yayınlandı

haber haber -
116 0

İller Arasındaki Rekabetçilik Gücünde Değişimler

TÜRKONFED ve EDAM tarafından yapılan açıklamada, 2023 için hazırlanan “Türkiye için Bir Rekabetçilik Endeksi” raporunun sonuçları paylaşıldı. Rapora göre, 2014’te hazırlanan endeksle karşılaştırıldığında, Tekirdağ’ın 11. sıradan gerileyerek Yalova’ya yerini bıraktığı dışında ilk 10 sıradaki illerin değişmediği belirlendi.

İstanbul ve Ankara Önde, Makas Açılıyor

Raporda, İstanbul ve Ankara’nın liderliklerini koruduğu ancak bu illerle diğer şehirler arasındaki rekabetçilik gücü makasının genişlediği vurgulandı. Üretim faaliyetlerindeki bölgesel dengesizliklerde ise istenilen düzeyde bir iyileşme kaydedilmediği ortaya çıktı. İstanbul’un üretimdeki ağırlığının arttığına ve ekonomik faaliyetlerin batı bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekildi.

İllere Göre Sıralamada Yükselen ve Düşenler

Rapora göre, İstanbul’un ardından Ankara ikinci, İzmir üçüncü sıradaki konumlarını korudu. 81 il arasında sıralamada en fazla yükselen iller ise Çorum, Ordu ve Kastamonu oldu. Batı Karadeniz’in rekabet gücünü artırırken, Ege, Batı Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki rekabetçilik düzeylerinde düşüş yaşandığı belirtildi.

Eğitimle Rekabetçilik Farkı Kapatılabilir

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, açıklamada, Türkiye’deki bölgelerarası ekonomik adaletsizlik sorununa dikkat çekerek, nitelikli eğitimin bu farkı kapatacak en önemli faktör olduğunu vurguladı. Sönmez, Türkiye’nin rekabet gücünü yükseltmek ve iller arasındaki farkı kapatmak için nitelikli iş gücüne ve eğitime ihtiyaç olduğunu belirtti.

EDAM’dan Değerlendirme

EDAM Direktörü Sinan Ülgen ise, bölgesel rekabetçilik endeksinin ekonomik kalkınma, yatırım çekme, stratejik politikalar oluşturma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Ülgen, raporun politika yapıcılara bölgesel kalkınma politikalarında rehberlik edeceğini ümit etti.

İlgili Yazılar