İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında 49,3’e Geriledi
İstanbul Sanayi Odası, nisan ayı İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini açıkladı. Mart ayında 50,0 olan manşet PMI, nisan ayında 49,3’e gerileyerek, eşik değer olan 50,0’ın altına indi. Bu, son 3 ayda ilk kez endeksin faaliyet koşullarının yavaşladığına işaret ettiği anlamına geliyor.
Üretimdeki Daralma Etkili Oldu
Nisan ayında faaliyet koşullarının yeniden bozulmasında üretimin daralma bölgesine dönmesi etkili oldu. Fiyat artışları ve yüksek faiz oranlarının talebi olumsuz yönde etkilemesiyle yeni siparişler üst üste onuncu ay yavaşladı. Türkiye Sektörel PMI raporuna göre takip edilen 10 sektörün ikisinde üretim artışı yaşandı. Gıda ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünler sektörlerinde üretim artışı gözlendi.
İstihdam ve Tedarik Zinciri
Nisan ayında firmalar satın alma faaliyetlerini üçüncü ay üst üste artırmasına rağmen, istihdamda önemli bir değişim gözlenmedi. Tedarik zincirlerinde yaşanan iyileşme belirtilerine rağmen enflasyonist baskılar devam etti. İstihdam tarafında ise metalik olmayan mineral ürünler, kara ve deniz taşıtları ile ağaç ve kağıt ürünlerinde artış yaşandı.
Nihai Ürün Fiyatlarındaki Değişim
Kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar, girdi maliyetlerinde artışa neden olurken, nihai ürün fiyatlarındaki en keskin artış gıda sektöründe görüldü. Satış fiyatlarındaki sınırlı artış ise makine ve metal ürünleri sektöründe gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası’nın raporuna göre, Türkiye’deki imalat sektöründe nisan ayında da zorlu koşullar devam etmekte ve endüstrideki bazı sektörler belirgin zorluklarla karşılaşmaktadır.