Yüksek Faiz Oranları Vatandaşları Zorluyor
Merkez Bankası’nın faiz artışının ardından bankalar, kredi faizlerini yükseltmeye başladı. Artık, en düşük ihtiyaç kredisi faizi %5’e yükselirken, en yüksek faiz oranı ise %7’ye kadar çıktı. Bu durum, vatandaşların yıllık %187’ye varan maliyetlerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Yüksek faizlerle ‘borcu borçla kapatma’ dönemi sona erdi ve vatandaşlar, enflasyon karşısında eriyen gelirlerini bankalardan alacakları kredilerle karşılamakta zorlanıyor.
Kredi Kartı Faizleri de Artıyor
Seçim öncesi döviz talebindeki artış ve enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, Merkez Bankası’nı faiz artışına gitmeye zorladı. Kredi kartı faiz oranları da yüzde 4.42’den yüzde 5’e yükseltildi. Kredi kartı aylık faizleri ise %3.66’dan %5’e yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, ihtiyaç kredileri 1.06 trilyon liraya, kredi kartı borçları ise 1.3 trilyon liraya ulaştı.
TL Mevduat Faizleri Yükselişte
Merkez Bankası’nın faiz artırımıyla birlikte TL mevduat faizleri de artış gösterdi. Üç ay vadeli TL mevduat faizleri %50 ile %56 arasında değişirken, döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) için sunulan faiz teklifleri ise %75’e varan oranlara ulaştı. Bazı bankalar, döviz dönüşünü engellemek ve TL mevduatları teşvik etmek için agresif faiz teklifleri sunmaya başladı. Bu durum, KKM hacminde dikkate değer bir azalmaya yol açtı.