Yaşam Hattı Nerede Kullanılır?
Yaşam hattı yüksekte çalışılmasını gerektiren durumlarda çalışması gereken personelin emniyet kemerini düşüş durdurucu ekipmanlar ile bağlanmasını sağlayan ve bu bağlantı işlemi ile çalışmasına engel olmayacak bir şekilde olup düşme durumlarında düşüşü durdurma görevi yapan sistemlere denir. Yaşam hatları dikey yaşam hatları ve yatay yaşam hatları olarak iki çeşittir.
Yatay yaşam hattı; binaların çaltılarında, dolum tesislerinde, köprülerde yüksekte çalışma gerektiren alanlarda güvenli olarak çalışabilmek ve güvenliğin sağlanabilmesi için en çok tercih edilen yöntemdir. Korkuluk sistemine sahip olmayan platformların üzerinde çalışırken ve büyük inşaat sahalarında binaların duvarları örülürken sıklıkla tercih edilir.
Dikey yaşam hattı; yatay yaşam hattı gibi yüksekte çalışırken düşme riskinin olduğu yerlerde kullanılır. Sıklıkla tercih edilen kullanım alanları arasında plazaların dış cephelerine yapılan çalışmalarda, yüksek kulelerin üzerinde yapılan çalışmalarda, yüksek merdivenlerle çıkılması gereken gemi üzerlerine veya haberleşme kulelerinde çalışılırken sıklıkla tercih edilir.
Yaşam hattı sistemleri ile yer ile seviye farkının çok olduğu ortamlarda, çalışan personelin güvenliğinin sağlanması fikriyle yapılan çalışmalar sonrasında ortaya çıkmışlardır. Bu sistemler yüksek yerlere bağlantı yapılabilmesine izin veren ekipmanlarıyla sabitlenerek yüksekten düşme gibi istenmeyen bir durum karşısında devreye girer ve sahip oldukları donanımlar sayesinde kaza risklerini ve olabilecek yaralanmaları ortadan kaldırır.
Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlarla ve iş güvenliği yasalarıyla yaşam hattı ve ekipmanlarının kullanımı zorunlu hale getirilerek çalışanlar da karşılaşabilecekleri tehlikeli durumlara karşı koruma altına alınmışlardır. Yaşam hatlarının doğru olarak kurulumunun yapılması ve kullanılması can güvenliği açısından çok önemlidir.
Yaşam Hatları Nerelerde Kullanılır?
Yaşam hattı çalışılan kurum adı veya yaptığı iş farkı olmadan yüksekte çalışması ile görevli olan personellerin olduğu her yerde kullanılmalıdır. Kullanım alanları arasında en çok inşaat sahalarında, büyük sanayi kuruluşlarında, çok büyük makinelerin bakım – onarım – kurulum çalışmalarında, binaların dış cephe temizliği yapılırken, binaların dış cepheleri ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanırken, yüksek binaların ve plazaların boya işlerinin yapımında, gemilerin bakım ve onasım çalışmalarında, köprülerin üzerinde çalışma yapılması gereken durumlarda, binaların üzerlerine kurulan güneş panellerinin kurulumu bakım ve onarım çalışmaları yapılırken sıklıkla karşılaşılır.