Çene Cerrahisi Zor Mu?
Çene cerrahisi son zamanlarda çok daha başarılı bir şekilde uygulanıyor. Pek çok farklı çene sorunun tedavi edilmesinde başarılı sonuçlar ortaya koyan çene cerrahisinin; yeni nesil teknikler sayesinde çok daha etkili bir şekilde uygulandığı biliniyor. Peki, çene cerrahisi zor mu? İşte bu soruya dair Bursa Çene Cerrahı Dt Cenker Selçuk’un yaptığı önemli açıklamalar!
Çene cerrahisi, yüz ve kafatası yapıları ile ilgilenen diş hekimliğinin özel bir dalıdır. Çene Cerrahisi terimi, üst ve alt çeneleri, burnu ve diğer ilgili yapıları içeren maksillofasiyal bölgenin cerrahi ve tedavisini ifade etmektedir. Çene cerrahisi için en yaygın endikasyon bölgeye travmadır. Çene cerrahları ayrıca kanserli tümörlerden veya yüzlerindeki diğer anormalliklerden muzdarip hastalar için ayrıntılı tedavi planları sunmaktadır.
Çene Cerrahisi Zor Mudur?
Esasında su sorunun yanı, zoru nasıl tanımladığınıza bağlıdır. Bu tarz operasyonlar; beyin cerrahisi kadar zor değildir. Çünkü bu operasyonlarda sinir veya kan damarı yoktur. Bununla birlikte çene cerrahisi, kemik grefti, doku grefti ve yumuşak doku rekonstrüksiyonu gibi karmaşık işlemleri içermektedir. Bunlar, uygulamadan en iyi sonuçları almak için kapsamlı bir anatomi ve cerrahi teknik bilgisi gerektirir.
Çene Cerrahisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Herhangi bir ameliyat geçirmeden önce, sağlığınızı etkileyebilecek tüm faktörleri ve ameliyattan sonraki iyileşme süresini anlamanız önemlidir. Bu, işleminiz sırasında ne tür anestezi kullanılacağını ne tür kesiler yapılacağını içermektedir.
Çene cerrahisi, baş boyun hastalıkları olan hastaların tedavisidir. Bu durumların tanısını, cerrahi yönetimini ve tedavisini içermektedir. Çene cerrahları ayrıca yüz plastik cerrahi teknikleri konusunda da eğitimlidir. Bundan dolayı bu tarz operasyonlar üst düzeyde bir teknik bilgiye ihtiyaç duyar.
Çene cerrahları, yaralanma veya travma, doğumsal şekil bozuklukları, enfeksiyonlar veya tümörler nedeniyle çene ve yüz kemiklerinde sorun yaşayan hastalara tedavi hizmeti sağlamaktadır. Ayrıca çenelerinde veya yüzlerinde kanserli büyüme teşhisi konan hastaları da tedavi ederler.
Çene Cerrahisin Sürecinde Nasıl Gelişir?
Çene cerrahları, yüksek derecede teknik beceri ve muhakeme gerektiren karmaşık cerrahi prosedürleri uygulayabilmelidir. Tedaviler hakkında bilinçli kararlar verebilmeleri için hastalarıyla durumları ve tedavi seçenekleri hakkında etkili bir şekilde iletişim kurabilmelidirler. Ayrıca diş hekimleri, ağız cerrahları veya kulak burun boğaz uzmanları gibi hastanın tedavi planına dahil olan diğer tıp uzmanlarıyla da işbirliği yapabilmelidirler.
Çene cerrahisi ağız, çene, yüz, baş ve boyun ile ilgilenen cerrahi bir uzmanlık alanıdır. Hem plastik cerrahi hem de ağız ve çene cerrahisinin bir alt uzmanlık alanıdır. Çene cerrahları genellikle genel cerrahiden sonra oral ve maksillofasiyal cerrahide uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Ayrıca maksillofasiyal cerrahide ek uzmanlık eğitimini tamamlarlar.