Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Bizde – Haberbizde.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Enflasyon, durgunluk ve alüminyum endüstrisi

Enflasyon, durgunluk ve alüminyum endüstrisi

haber haber -
85 0

Enflasyon, durgunluk ve alüminyum endüstrisi

Statista’ya göre, küresel alüminyum pazarı, 2020’de 150 milyar ABD dolarından yüzde 5’lik bir YBBO ile 2027’de tahmini 210 milyar ABD dolarına ulaşacak. Bu büyümeyi öncelikle ulaşım ve inşaat sektörleri kolaylaştıracak. Umut verici rakamlara rağmen, Avrupa Birliği’ndeki küresel ekonomik kriz, jeopolitik çatışmalar ve enerji krizi, alüminyum endüstrisini etkileyebilir.

Enflasyon durgunluğu ve alüminyum endüstrisi

Son dönemde birçok bölgede alüminyum ticaretinde düşüş gözleniyor ve bu durum uzmanları gece uykusuz bırakıyor.

Metalin farklı son kullanıcı sektörlerinde artan popülaritesi, üreticileri alüminyumun geleceğinin parlak olduğu konusunda umutlandırdı. Bununla birlikte, benzeri görülmemiş birkaç faktör sektörü olumsuz etkiliyor ve etkilerin Avrupa, Amerika ve Asya gibi başlıca pazarlarda görülebileceği gerçeğini inkâr etmek mümkün değil.

Avrupa alüminyum pazarı ve ekonomik kriz:

Avrupa bir krizden diğerine sekiyor ve mücadele onlar için bitmiş gibi görünmüyor. Şu anda ekonomik krizin yanı sıra enerji kriziyle de delik deşik edilmiş durumda ve her biri alüminyum sektörünü kana buluyor. 2021’de Avrupalı izabe tesisleri, enerji yoğun üretim süreçlerine ayak uydurmaya çalışırken üretimi kısmak (veya durdurmak) zorunda kaldı.

Ancak, Avrupa alüminyum endüstrisinin acı çekmesinin tek nedeni enerji krizi değil. Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik çatışma da katalizör görevi görüyor. Rusya’nın en büyük alüminyum üreticisi Rusal, Ukrayna’nın Nikolaev kentindeki 1,75 milyon tonluk alümina kapasitesinde üretimi durdurmuş ve sevkiyatları askıya almıştı. Şirket, sebebini lojistik sorunlar olarak belirtse de sebepler ortada. Bu rafinerinin ve Avrupa’nın alüminyum sektörünün kaderi kaçınılmaz olarak jeopolitik gerilimin elinde. Şirketin hisselerinin de değer kaybettiği bildirildi.

Avrupa alüminyum

Londra Metal Borsası da daha önce Rus alüminyumunun yeni teslimatlarını yasaklamayı düşünüyordu. Ancak bazı tüketici dernekleriyle görüştükten sonra kararlarını yeniden gözden geçirdiler ve Rusya’ya yaptırım uygulamamayı seçtiler. Rusal, küresel alüminyumun %6’sını üretiyor ve ABD’nin 2018’de Rusal’a uyguladığı yaptırımlar tedarik zincirini alt üst etti.

Enerji krizi artmaya devam ederken ve ekonomi düşmeye devam ederken, Avrupa muazzam bir ekonomik baskı altındadır. Avrupa alüminyum endüstrisinin sıkıntı çektiği diğer nedenler arasında tedarik zinciri kesintileri, haksız ticaret uygulamaları ve yüksek düzenleyici maliyetler nedeniyle üretim ve geri dönüşüm kapasitesinin baltalanması yer alıyor. Bu sebeplerden dolayı pazar birincil alüminyum üretim kapasitesinin %30’unu kaybetti. 2022’nin sonunda Avrupa’nın 1,1 milyon ton birincil alüminyum üretim kapasitesini daha kaybetmesi bekleniyor çünkü enerji fiyatlarındaki enflasyon Avrupa’yı diğer tüm bölgelerden daha fazla etkiledi.

Citi analistlerine göre, Avrupa’nın toplam 4,5 milyon ton alüminyum üretim kapasitesinin 1 milyon tonu 2021’den bu yana azaltılırken, 500.000 ton daha tehdit altında.

Amerikan alüminyum pazarı ve ekonomik kriz:

Kuzey Amerika’daki alüminyum piyasası kasvetli görünüyor ve alıcı-satıcı çiftleşme mevsimindeki gecikme imalatçıları endişelendiriyor. Bölgede alüminyum nakliye fiyatlarının %11 oranında düşmesi, alıcıların fiyatların daha da düşeceği umuduyla alımlarını durdurmasına neden oldu. Enflasyon korkusu ve tedarik zinciri darboğazları, metali aşırı stoklamaya inandıkları için alıcıları sipariş vermeden önce yeniden düşünmeye zorluyor.

Ayrıca, 2022’nin başlarında, Avrupa’daki jeopolitik gerilimin tedarik zincirini etkilemesi muhtemel olduğundan ve enflasyon ve durgunluğun hemen köşede olması nedeniyle, Amerikalı alıcılar yeni alımlar yapmaktan kaçındı. ABD’nin 2018’deki Rusal yaptırımları, tedarik zincirini etkileyerek dünyayı çılgına çevirdi. Yine bu kez Rusya-Ukrayna gerilimi ABD alüminyumuna gölge düşürüyor.

Otomobil endüstrisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin alüminyum ihtiyacının %31’ini oluşturuyor. Ancak 2022 yılının Mart-Nisan aylarında, nakliye ücretlerinin düşmesi nedeniyle talepte yavaşlama kaydedildi ve bu da teklif verme faaliyetlerinde düşüşe işaret ediyor. Bu, sektörün 2022’nin başlarında karşı karşıya olduğu yarı iletken kıtlığıyla bağlantılı olabilir. Bazı uzmanlar, çoğu müşterinin alüminyum alımlarını finanse etmek için kullanılan fonlarda neredeyse sıfır faiz oranına alışkın olduğu, artan faiz oranları konusunda alıcıları uyarıyor.

Tedarik zincirinin yanı sıra artan tedarik maliyetleri de üreticileri rahatsız ediyor ve ABD’nin en büyük ikinci yerli alüminyum üreticisi Century Aluminium Co., Haziran 2022’de fabrikalarından birinde üretimi kapatacağını ve 600 işçiyi işten çıkaracağını açıkladı. çalışanlar. Dolayısıyla ekonomik kriz Amerika’da alüminyum sektörünü derinden yaralıyor. Ayrıca, en büyük alüminyum üreticisi

ABD’de uminium, Alcoa Corp, tüm bu faktörler nedeniyle üçüncü çeyrekte yatırımcılarını düşük kazanç konusunda uyardı.

Çin ve alüminyum piyasası krizi:

Çin’in küresel alüminyum tedarik zincirinde önemli bir rol oynadığı bir sır değil. Ancak devam eden krizden kendilerini koruyamamış gibi görünüyorlar. Çin’de yeni bir Covid-19 türünün patlak vermesi, alüminyum endüstrisini tedirgin etti. SMM News tarafından bildirildiği üzere, 2020’deki ilk Covid-19 salgını dalgası nedeniyle Çin’in birincil alüminyum üretiminin Mayıs ayında 3.105 milyon tona ve Haziran ayında 3.005 milyon tona düşeceği tahmin ediliyor.

2005’ten sonraki 15 yıla kadar Çin, tüm dünyadaki artan alüminyum üretimini oluşturuyordu. Nitekim 2021 yılında 67 milyon tonluk toplam üretimde %58 pazar payına sahip olmuştur. Bu büyük pazar payına yol açan sebeplerden biri de ucuz bir güç kaynağı. Boksitten alüminyum çıkarmak enerji yoğun bir süreçtir ve üreticiler Çin’in ceplerinde hafif ve kirlilik açısından ağır olan kömür yakıtlı istasyonlarını tercih ettiler.

alüminyum

Ancak sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Çin, izabe tesislerini üretimi durdurmaya ve elektrik tasarrufu yapmaya zorladı. Bu yaklaşım, enerji krizinden rahatsız olan Avrupalı dökümhanelere benziyordu. Bununla birlikte, Çin’in elektrik tayınlaması, Avrupa’nın enerji krizine benzemiyor. Ancak Çin’in karbondioksit emisyonlarını düşürme girişimi tedarik zincirine zarar veriyor. 2021 yılında özellikle Ford ve Tesla gibi otomotiv devlerinin yarattığı alüminyum talebi yükselişteydi. Yakın tarihli bir rapor, azalan üretim nedeniyle alüminyum pazarının bir milyondan fazla açığa düştüğünü ve trendin 2022’de görüleceğini vurguladı. Ek olarak, açık, mevcut birincil alüminyum stoklarının 518.000 civarında seyretmesiyle stokları da etkiledi. 24 Kasım itibariyle ton. Benzer şekilde, Londra Metal Borsası’ndaki küresel stoklar, 2014’teki 5,5 milyon tondan Kasım 2022’nin sonunda 500.000 tonun biraz üzerine düştü. stok, 2022’nin sonuna kadar yalnızca 36 günü kapsayabilir.

Son sözler:

Çevre politikaları nedeniyle enerji maliyetinin gelecekte artması muhtemeldir ve bu da ‘yeşil enflasyon’un bir etkisi olarak alüminyum fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Avrupa’daki alüminyum sahnesi yakın gelecekte iyileşecek gibi görünmüyor ve bunu yalnızca zaman gösterecek. piyasa bu mali darbelerden nasıl canlanır.

Ancak, sektör için tüm düşüş trendi değil. ABD’deki inşaat ve otomotiv endüstrisi şu anda umut verici olmasa da uzmanlar, ambalaj ve içecek kutusu endüstrisi ile havacılık endüstrisindeki talebin sağlamlaştırılmasının üreticileri iyimser tutacağına inanıyor.

Yine de, küresel envanteri korumak için Çin’in alüminyum durumunun iyileşmesi gerekiyor. Bu nedenle, ya mevcut tesislerin açılması gerekiyor ya da Asya’nın diğer bölgelerinde yeni izabe tesislerinin kurulması gerekiyor. Çin örneğinde, alüminyum sektörünün önündeki tek engel ekonomik kriz değil; çevre sorunları da onun düşmanıdır.

Alüminyum işleme makinaları konusunda imalatçı firma Sg Makina https://sgmakina.com/ tarafından çevrilmiştir.

İlgili Yazılar