İSTANBUL (İGFA) – Aziz Mahmûd Hüdâyî Hazretleri tarafından 1589-1595 yılları arasında Üsküdar’da kurulan külliye, 4 asırdır misafirlerin ağırlandığı, gariplerin doyurulduğu sosyal bir kurum olmasının yanında insanların ilmi ve mânevî şifa aradığı İstanbul’daki ilk âsitânelerdendir.
Günümüzde Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı tarafından 400 yıllık gelenek devam ettiriliyor, Külliye’nin bakımı sağlanıyor ve çeşitli hizmetler veriliyor. Bugün külliye’de yine misafirler ağırlanıyor, ihtiyaç sahibi insanlara, yolda kalmışlara ve öğrencilere haftanın yedi günü aşevinden yemek çıkarılıyor, yurt içinde ve yurt dışında öğrencilere eğitim imkanı sağlanıyor. Ayrıca halka yönelik çok sayıda dini, manevi, ilmî ve kültürel faaliyetler yapılıyor.
Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı, öncelikle Hazret-i Hüdâyî’nin gözettiği hedefleri kendisine faaliyet alanı olarak belirlemiş, yakın zamanda Tarihi Hüdayi Külliyesi’ne (cami- tevhidhâne (semahane), derviş hücreleri, aşhane-imaret, türbe ve cümle kapısı ile yanındaki iki çeşme) ek olarak büyük bir yapı inşa ettirdi. Yeni yapılan mekânlar arasında mescid, kütüphane, konferans salonu, toplantı salonu, spor salonu, kitap&kahve, derslikler, sanat atölyeleri, 4 katlı otopark, iki büyük yemekhane ve misafirhane bulunmakta.
Külliye’de eğitim faaliyetleri sürekli olarak devam etmekte, İlahiyat öğrencilerine yönelik Kur’ân-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye’nin rehberliğinde, İslami İlimler’e dair kaynak eserleri anlamaya yönelik takviye dersler yapılıyor. Bunun yanı sıra üniversite öğrencilerine yönelik hafızlık eğitimi de veriliyor. Bu ve benzeri eğitimler vakfın bünyesinde faaliyet gösteren, Hüdayi İlahiyat Halkaları, Hüdayi Hafızlık Birimi ve Suffe Meclisi İslami İlimler Merkezi tarafından planlanıyor.
Hüdayi Külliyesi’nde halka yönelik programlar Hüdayi Kültür Sanat Birimi tarafından yapılıyor. Bu çerçevede vefatının 395. sene-i devriyesinde Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’ni rahmetle yad etmek için 28 Ekim Cumartesi 12.30’da Aziz Mahmud Hüdayi Camii’nde program yapılacaktır. Program kapsamında Kur’an-ı Kerim Tilaveti, Hüdayi Divanı’ndan İlahiler, Hatim Duası ve Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin İlmî-Manevî Şahsiyeti adlı sohbeti olacaktır.